|
اخبار > شاهين فرهت : علي تجويدي يكي از مهمترين تصنيف سازهاي ايران بعد از دوره قاجار است |
|
مراسم بزرگداشت خاندان تجويدي برگزار ميشود
شاهين فرهت : علي تجويدي يكي از مهمترين تصنيف سازهاي ايران بعد از دوره قاجار است
|
در سومين مراسم سلسله پاسداشت فرزانگان هنر ايران، از استاد علي تجويدي تجليل خواهد شد.
در سومين مراسم سلسله پاسداشت فرزانگان هنر ايران، از استاد علي تجويدي تجليل خواهد شد.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، شاهين فرهت در خصوص وجه تمايز علي تجويدي نسبت به موسيقيدانان زمان خود گفت: «مرحوم علي تجويدي را ميتوانيم به عنوان يكي از مهمترين تصنيف سازان ايران بعد از دوره قاجار بدانيم. اگر ما در دوره معاصر موسيقي را مورد بررسي قرار دهيم، به اندازه تعداد انگشتان دستمان كارهاي ماندگار در زمينه تصنيف سازي نداريم. ما در تاريخ موسيقي ايران كساني چون شيدا، عارف، مهدي خالقي، مجيد وفادار و همايون خرم را داريم و از ميان اين استادان، علي تجويدي از جمله كساني است كه، داراي مكتب خاص خود بود. او ملوديهايي را خلق ميكرد كه ميتوانست در روح و ذهن انسان اثر ماندگاري از خود باقي بگذارد. تجويدي در مقام تصنيف سازي در تاريخ موسيقي ايران، جزء طراز اولها قرار دارد. »
اين استاد موسيقي ادامه داد : « بعضي از موسيقيدانان بر اين اعتقاد هستند كه ويولن، سازي است كه با موسيقي ايراني همخواني ندارد و اصولا آن را براي اجراي موسيقي ايراني ساز جالبي نميدانند؛ اما كسي مانند استاد تجويدي با خلاقيتي كه در حوزه موسيقي داشت، نشان داد كه اين اعتقاد درست نيست و با ويلن ميتوان، تمامي فواصل كروماتيك مخصوص موسيقي ايراني را، به راحتي اجرا كرد.»
وي در خصوص آشنايي استاد تجويدي با ديگر سازها گفت :«شايستگيهاي استاد تجويدي كم نيستند. بايد متذكر شد ايشان به جهت علاقه و عشقي كه به موسيقي داشتند، همواره تلاش ميكردند در اين حيطه دانش و آگاهي بدست آوردند. البته استاد به جز ويولن، به سازهاي ديگري چون تار هم اشراف داشتند؛ اما حوزه تخصصي ايشان ويولن بود. همچنين با موسيقيهاي غربي نيز آشنايي داشتند و دورههايي نيز در اين زمينه ديده بودند.»
عضو پيوسته فرهنگستان هنر، در خصوص آثار خاص و جاويدان علي تجويدي گفت: «بايد اين مطلب را اضافه كنم كه تصنيف سازي از جمله موسيقيهاي تك صدايي يا مونوفونيك است، اما ايشان به لحاظ دارا بودن دانش، آگاهي و خلاقيت، توانستند تصنيفهاي ماندگاري چون «يادكودكي» از خود بر جاي بگذارند. در اين اثر سير آهنگ از بيات اصفهان به سه گاه و سپس به شور و برگشت فرود به بيات اصفهان است، كه اوج خلاقيت و عشق و علاقه استاد را نشان ميدهد.»
استاد فرهت در پايان افزود:« تز فارغ التحصيلي من، مربوط به آناليز برخي از اين آثار بود كه تعدادي از اين تصانيف را هارمونيزه كردم. اين تصانيف شامل آثار استادان تجويدي، خالقي، شيدا و عارف است كه تعدادي از آنها بارها و بارها اجرا شده و به زودي كتابي نيز از اين آثار به چاپ خواهد رسيد.»
مراسم تجليل از خاندان تجويدي، از 7 ارديبهشت تا 6 خرداد به مدت يك ماه برگزار خواهد شد و هر هفته به يكي از هنرمندان اين خاندان اختصاص خواهد داشت.
گفتني است آيين تجليل از علي تجويدي چهارم خرداد، از ساعت 16 تا 19 در تالار ايران برگزار خواهدشد. علاقهمندان ميتوانند جهت شركت در اين مراسم به نشاني ساختمان مركزي فرهنگستان هنر، به نشاني خيابان وليعصر، تقاطع طالقاني، شماره 1552 مراجعه كنند.
|
|
|
|
|
زمان انتشار: شنبه ٢٨ فروردين ١٣٨٩ - ٠٨:٣٠ | نسخه چاپي
...در حال ثبت نظر نظر شما ...در حال ثبت نظر خروج
|