مجموعه فرهنگیهنری آسمان، میزبان استاد مجید کیانی، عضو پیوسته فرهنگستان هنر، بود.
به گزارش روابطعمومی مجموعه فرهنگیهنری آسمان، استاد مجید کیانی، ردیفدان و نوازنده سنتور که سالهاست به حفظ و ترویج ردیف موسیقی ایرانی میپردازد، در بیستوپنجمین برنامه تخصصیپژوهشی خود که جمعه، ۲۱ اردیبهشت ۱۴۰۳، با همکاری این مجموعه و مؤسسه سروستاه برگزار شد، به بررسی «هنر روایتگری» در موسیقی ایرانی پرداخت.
در این برنامه که با استقبال موسیقیدانان و علاقهمندان همراه شد، استاد کیانی در دو بخش درباره روایتگری در موسیقی ایرانی سخن گفت. او در بخش نخست این برنامه، علاوه بر بررسی دستگاه شور، به اجرای گوشههای اصلی ردیف موسیقی ایرانی به روایت میرزا عبدالله پرداخت. استاد کیانی، ضمن بیان خاطراتی از استاد نورعلیخان برومند و استاد عبداللهخان دوامی، گونههای روایتگری در دستگاههای موسیقی ایرانی را برشمرد و با اشاره به نامهای گوشهها و وجه تسمیه آنها، چگونگی اجرای آنها را توضیح داد.
استاد کیانی، در بخش دوم، ابتدا زمان نواختن دستگاهها (طبق نظر استادان قدیم) در فصول مختلف را توضیح داد؛ اینکه چگونهنواختن دستگاههای متفاوت میتواند با ساعتهای مختلف شبانهروز در ارتباط باشد؛ بهطور مثال، اگر شروع موسیقی در روز باشد، بهتر است از دستگاه همایون آغاز شود و به هنگام شب نیز دستگاه شور مناسبت دارد.
او در ادامه، در دستگاه همایون، گوشههایی نواخت و سپس، به توضیح گوشههای آن پرداخت، درآمد، طرز، بیداد و نیداود و، در خاتمه، رنگ فرح از نواختههای استاد در این بخش بود.
این برنامه با تغییر کوک استاد کیانی و اجرا در دستگاه ماهور ادامه یافت. او در پایان این برنامه، طبق سنت قدما، آوازی در گوشه مثنوی ماهور روی شعری از مولوی اجرا کرد که بسیار مورد توجه قرار گرفت.
عکس: علیرضا آزادکیا
|