
شست خبري جشنواره «شاهنامه خواني عشاير و آيينهاي پهلواني»، روز دوشنبه، بيستم ارديبهشت، با حضور مسعود ناصري، سرپرست مؤسسه فرهنگي-هنري صبا، ياسر موحدكيان، نماينده و دبيركل بنياد فردوسي، فرهاد طلوع كيان، دبير فدراسيون پهلواني و زورخانهاي و اردشير صالح پور، مشاور جشنواره و عضو گروه فرهنگ و هنر عشاير فرهنگستان هنر و جمعي از خبرنگاران، در سالن كنفرانس ساختمان مركزي فرهنگستان هنر برگزار شد.
نشست خبري جشنواره «شاهنامه خواني عشاير و آيينهاي پهلواني»، روز دوشنبه، بيستم ارديبهشت، با حضور مسعود ناصري، سرپرست مؤسسه فرهنگي-هنري صبا، ياسر موحدكيان، نماينده و دبيركل بنياد فردوسي، فرهاد طلوع كيان، دبير فدراسيون پهلواني و زورخانهاي و اردشير صالح پور، مشاور جشنواره و عضو گروه فرهنگ و هنر عشاير فرهنگستان هنر و جمعي از خبرنگاران، در سالن كنفرانس ساختمان مركزي فرهنگستان هنر برگزار شد.
به گزارش روابط عموميفرهنگستان هنر، در اين نشست، ابتدا بهزاد مرتضوي، مديركل روابط عمومي فرهنگستان هنر، به معرفي بخشهاي مختلف اين جشنواره و مهمانان حاضر در اين نشست پرداخت و گفت: «طبق رسم هر ساله، فرهنگستان هنر بزرگداشتي را براي حكيم ابوالقاسم فردوسي برگزار ميكند. اين مؤسسه امسال نيز سومين همايش را با عنوان جشنواره شاهنامه خواني عشاير و آيينهاي پهلواني، با همكاري سازمانها و نهادهاي وابسته به فرهنگستان هنر مانند مجموعه هنرپژوهي نقش جهان و مؤسسه فرهنگي-هنري صبا و همچنين سازمانها و نهادهاي ديگر از جمله فدراسيون پهلواني و زورخانهاي و بنياد فردوسي برگزار ميكند. اين برنامه قرار بود شنبه هفته آينده برگزارشود كه متأسفانه با توجه به تعطيلي كه از سوي هيئت دولت اعلام شده، تاريخ برگزاري اين همايش به هشتم خردادماه تغيير كرده است.»
در ادامه، اردشير صالحپور، مشاور اين جشنواره و عضو گروه فرهنگ و هنر عشاير فرهنگستان هنر، درباره برگزاري اين همايش گفت: «شاهنامه ميراث گرانبهاي فرهنگ و هويت ايراني است كه در شناخت و معرفت شناسي و هويت ايراني نقش اساسي دارد. شاهنامه از جمله منابع و مأخذ مهمياست كه فرهنگ حماسي،زيبايي شناسي و ساير ابعاد هنري و فرهنگ ملي را در خود جاي داده. در تاريخ ادبيات ايران هيچ كتابي به اين اندازه تأثيرگذار نبوده است. شاهنامه در دوره صفويه و حدود چهارصد سال پيش، در مكانهايي مثل قهوهخانهها و زورخانهها رواج فراواني پيدا كرد و در آيين نقالي و فن سخنوري تجلي پيدا كرد. وجه سوم شاهنامه به فرهنگ عشاير ايران باز ميگردد كه ما در جشنواره امسال كه بناست آن را برگزار كنيم، به اين وجه توجه بيشتري داريم. عشاير ايران اقوامي با روح حماسي و بالنده هستند كه منزلت ايران زمين را با فداكاريها و جان فشانيهاي خود همواره در دورههاي مختلف حفظ كردهاند و شاهنامه يكي از سنتهاي فرهنگ عشاير كشور به شمار ميرود.»
او در ادامه به معرفي جنبههاي مختلف اين جشنواره پرداخت و گفت: «در همايشهايي كه ما در سالهاي گذشته با همت معاونت پژوهشي فرهنگستان هنر برگزار ميكرديم، بيشتر به مباني پژوهشي و آكادميك ميپرداختيم؛ اما امسال ما بيشتر به جنبههاي نمايشي و موسيقايي توجه كردهايم. در اين جشنواره ما سعي كردهايم از ايلات مختلف خصوصاً از ايل قشقايي، كهگيلويه و بويراحمد، بختياري، لكها، كردها و بوشهريها بيشتر استفاده كنيم و سبك و سياق شاهنامهخواني عشاير را كه جزو سنتهاي اصلي آنهاست، با نمونههايي از موسيقيهاي حماسي از جمله كرنانوازي و نقاره زني و ديگر سازهاي كوبهاي معرفي كنيم.»
در ادامه، فرهاد طلوع كيان، دبير فدراسيون پهلواني و زورخانهاي، توضيحاتي درباره مشاركت اين فدراسيون در برگزاري اين جشنواره ارائه كرد و گفت: «با توجه به مصوبه شوراي فرهنگ عموميكشور در تاريخ دهم دي ماه سال گذشته و پيگيريهاي فدراسيون پهلواني و زورخانهاي،تصويب شد كه هر وزارت خانه، سازمان و نهادي، براي اشاعه آيين پهلواني، وظيفه و تكليفي را برعهده بگيرد. در اين راستا با توجه به جنبههاي هنري بيبديل در ورزش پهلواني و زورخانهاي اعم از ادبيات، موسيقي، معماري، لباس و... بديهي است كه فرهنگستان هنر به عنوان يك مرجع رسميهنر در كشور، ميتواند نقش مؤثري در حوزه اين ورزش ايفا كند.»
وي افزود: «فدراسيون در صدد است تا با فرهنگسازي ميان جامعه مرشدان، اين قشر هنرمند را به استفاده از اشعار نغز و ناب و حماسي و پهلواني ترغيب كند. لذا در جشنواره «شاهنامه خواني و آيينهاي پهلواني»، فرصتي محيا خواهد شد تا به مانند جشنوارههايي كه در سالهاي گذشته تحت عناوين نغمههاي حماسي و آواها و نواهاي پهلواني برگزار شده بود، به اين سياست فدراسيون جامه عمل پوشانده شود. زحمات دست اندركاران فرهنگستان هنر نيز در اين جشنواره جاي تقدير فراوان دارد.»
در ادامه، ياسر موحدفرد، نماينده بنياد فردوسي، درخصوص همكاري اين بنياد در برگزاري اين جشنواره گفت: «خوشحال هستم كه در سال جهاني هزاره شاهنامه، بيست و پنج نفر از هنرپژوهان و هنر شناسان كشورهاي ايران، تاجيكستان و افغانستان، به عضويت هيئت امناي بنياد فردوسي در آمدند. اين بنياد سال گذشته با همكاري فرهنگستان هنر و فدراسيون پهلواني و زورخانهاي، در جشنوارههاي مرشدان كشور و نشستهاي شاهنامهنگاري در مجموعه نقش جهان، ويژه برنامههايي را برگزار كرد. امسال نيز با توجه به ثبتي كه بنياد فردوسي در يونسكو انجام داده، هزاره جهاني پايان سرايش شاهنامه، در فهرست رويدادهاي فرهنگي-هنري و محلي سالهاي 2010 و 2011 به ثبت رسيده و اين ميتواند سرآغاز مناسبي باشد براي آنكه ويژه برنامههاي گوناگوني را به ويژه با كمك دو نهاد كنوني كه در خدمت آنها هستيم، برگزار كنيم.»
وي در پايان افزود: «براساس روز شمار گراميداشت هزاره جهاني شاهنامه در بنياد فردوسي،ويژه برنامههاي اين بنياد از همين امروز (بيستم ارديبهشت)، در سراي اهل قلم (نمايشگاه بين المللي كتاب تهران) از ساعت 13:30 آغاز خواهد شد. در اينجا شايسته است از آقايان دكتر محمدمهدي هراتي و دكتر عبدالمجيد شريفزاده كه از اعضاي فرهنگستان هنر هستند و در نشستهاي پيشين هم با ما همكاري داشتند، قدرداني كنيم.»
در پايان اين نشست، مسعود ناصري، سرپرست مؤسسه فرهنگي-هنري صبا، خبر از برگزاري نمايشگاهي همزمان با برگزاري اين جشنواره داد و گفت: «فرهنگستان هنر سال پيش نمايشگاهي را با همكاري مؤسسه فرهنگي-هنري صبا با عنوان آثار مصورسازي شاهنامه به مناسبت سي سال زحمت فردوسي برگزاركرد كه آثار اين نمايشگاه شامل سي صحنه ماندگار از شاهنامه فردوسي بود كه همگي توسط استادان مشهور نگارگري، كار شده بود. امسال ما علاوه بر نمايش اين آثار، به نمايش كارهايي از سوي استاد فرشچيان، استاد مهرگان و استاد آقاميري و شاگردان ايشان خواهيم پرداخت.»
ناصري همچنين از همكاري نوآورانه مؤسسه صبا با كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان خبر داد و گفت: «در نمايشگاه و جشنواره امسال، بناست، مؤسسه صبا از آثار مصورسازي شده از شاهنامه براي كودكان و نوجوانان كه مربوط به كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان است رونمايي كند.»
در پايان اين نشست، جلسه پرسش و پاسخ ميان خبرنگاران و حاضران، برگزار شد.
|