تازه های خبری
آخرین گزارش ها
اخبار
اخبار موسسات و زیرمجموعه ها
اخبار > مكتب شيراز تاريخ فرهنگ و هنر ايران را دگرگون كرد


در نشست خبري گردهمايي مكتب شيراز عنوان شد:
مكتب شيراز تاريخ فرهنگ و هنر ايران را دگرگون كرد

 

گردهمايي مكتب شيراز در قالب هشت همايش از 13 تا 16 آذرماه در تهران و شيراز برگزار مي‌شود.

 

گردهمايي مكتب شيراز در قالب هشت همايش از 13 تا 16 آذرماه در تهران و شيراز برگزار مي‌شود.

به گزارش روابط عمومي ‌فرهنگستان هنر، در نشست خبري اين همايش كه با حضور دبيران و مسئولان فرهنگستان هنر در مؤسسه فرهنگي-هنري صبا برگزار شد، برنامه‌ها و بخش‌هاي مختلف گردهمايي مكتب شيراز تشريح شد.

در آغاز دكتر بهمن نامورمطلق، دبير فرهنگستان هنر و دبيركل همايش بزرگ مكتب شيراز، ضرورت برگزاري چنين گردهمايي‌هايي را پر كردن خلأ پژوهشي و علمي‌در اين عرصه دانست.

دكتر نامورمطلق از مكتب شيراز به عنوان چهارمين مكتب بزرگي كه در فرهنگستان هنر مورد بررسي و پژوهش علمي‌قرار گرفته است نام برد و اظهار داشت: «‌مكتب شيراز طي قرن‌هاي هفت، هشت و نه هجري يكي از مقاطع بسيار درخشان تاريخ و فرهنگ، هنر، ادب و حكمت ايران است چرا كه افراد بسيار برجسته‌اي در اين دوره ظهور كرده‌اند كه بي شك در صورت نبود آن‌ها سير تاريخي-فرهنگي ما دچار نقص مي‌شد.»

دبيركل گردهمايي مكتب شيراز يادآور شد كه اين برنامه در بخش‌هاي نگارگري، خوشنويسي، هنرهاي صناعي، موسيقي، معماري و شهرسازي،‌ادبيات، حكمت و عرفان و نسخه شناس برگزار مي‌شود.

دكتر نامورمطلق در ادامه خبر از ارائه 250 مقاله، توسط 230 سخنران داخلي و بيست پژوهشگر خارجي و همچنين چاپ پنجاه عنوان كتاب داد كه پانزده جلد آن هم زمان با برگزاري همايش‌هاي مكتب شيراز توزيع خواهد شد.

وي گردهمايي مكتب شيراز را حاصل همكاري فرهنگستان هنر، دانشگاه شيراز،‌انجمن حكمت و فلسفه ايران، معاونت علمي‌رياست جمهوري و ساير نهادهاي فرهنگي استان فارس دانست و در مورد همكاري استان داري استان فارس ضمن تشكر از مساعدت‌هاي به عمل آمده گفت: «گردهمايي مكتب شيراز نخستين پژوهش علمي‌در زمينه شناخت قابليت‌هاي هنري اين دوره و فرهنگ و هنر شيراز است و ما به همين دليل از مسئولان استاني به ويژه استانداري شيراز، انتظار همكاري بيشتري داشتيم.»

در ادامه دكتر قاسم كاكايي، رياست دبيرخانه اين گردهمايي در شيراز، خاطر نشان كرد: «پيش از اين بسياري از مؤلفان و مدرسان از اين دوره با عنوان دوره فترت و سستي انديشه و فرهنگ ياد مي‌كردند، يعني فاصله بين خواجه نصير در مكتب مراغه تا ملاصدرا و مكتب اصفهان و... بسيار ناشناخته مانده بود.»

كاكايي مهم‌ترين دستاورد اين گردهمايي را شناخت شخصت‌هاي برجسته در سراسر دنيا دانست و خبر از راه اندازي دبيرخانه دائمي‌مكتب شيراز در دانشگاه اين شهر و گشايش پژوهشكده تاريخ، فرهنگ و ادب فارسي در شيراز داد.

دكتر حسن بلخاري، رئيس پژوهشكده فرهنگستان هنر نيز طي سخناني ابتدا به لزوم برگزاري اين گردهمايي پرداخت و گفت: «شايد در زمينه موسيقي و معماري با فقر و منابع علمي ‌روبرو نباشيم، اما در حوزه‌هاي ديگر كاملاً برعكس است.»

وي افزود:‌ «ما با انتخاب و بررسي دوره‌هاي برجسته و مهم تاريخ فرهنگ و هنر ايران، سعي در بازنگري،‌تبيين،‌ تنوير و احياي مباني عظيم معنوي و فكري كشورمان با تأكيد بر ارزش افزوده علمي ‌داريم.»

بلخاري همچنين از مكتب شيراز به عنوان پيش درآمد جريان‌هاي درخشان مكتب اصفهان نام برد و در توضيح اهميت آن گفت: «مكتب شيراز حلقه اتصال جريان‌هاي نيرومند مشايي و اشراقي مكتب اصفهان است. از طرف ديگر در كمتر دوره‌اي مانند اين دوره ما با شخصيت‌هاي جامع العلومي‌مثل قطب الدين شيرازي مواجه هستيم.»

رئيس پژوهشكده فرهنگستان هنر با تأكيد بر اوج‌گيري تغزل و شعر در مكتب شيراز، اين مكتب را از نظر فلسفي بسيار فوق‌العاده دانست و گرايش كلام و فلسفه به حوزه شيعي را نقطه قوت آن دانست.

دكتر حبيب الله آيت اللهي، رئيس گروه نگارگري گردهمايي مكتب شيراز نيز در تكميل سخنان بلخاري گفت: «اگر مكتب شيراز به وجود نيامده بود، مكتب‌هاي تبريز، هرات، بخارا و حتي شيراز هند نيز شكل نمي‌گرفت.»

آيت اللهي نگارگري مكتب شيراز را ريشه‌دار در هنر ايران پيش از اسلام كه توانسته به دور از حمله مغول و در كنار فرقه‌هاي مختلف و به ويژه شيعه تا دوران اسلامي تداوم داشته باشد معرفي كرد.

اين هنرمند پيش‌كسوت، مكتب شيراز را آغازگر استفاده از عرفان و حكمت در هنر دانست و دوري از سليقه شخصي و كار بر پايه و اصول علمي ‌را به عنوان شاخصه آثار اين دوره برشمرد.

حميدرضا قليچ خاني، دبيرگروه خوشنويسي گردهمايي مكتب شيراز نيز گفت: «در آغاز پژوهش و جمع آوري منابع در اين حوزه بسيار سخت و دشوار بود؛ چرا كه منابع بسيار اندكي وجود داشت. اما با ممارست اعضاي گروه، طي دو سال، موفق به جمع آوري و چاپ هشت عنوان كتاب شديم كه پنج جلد آن منابع دست اول در حوزه مكتب شيراز،‌كتيبه‌هاي معروف آن و ارتباط خوشنويسي اين دوره با ساير هنرها است.»

نشست خبري گردهمايي مكتب شيراز با ارائه گزارش عليرضا اسماعيلي، مدير انتشارات فرهنگستان هنر پيرامون كتاب‌هاي چاپ شده در زمينه هنر مكتب شيراز به پايان رسيد.

اسماعيلي در سخنان خود خبر از چاپ پنجاه عنوان كتاب در زمينه‌هاي مختلف داد و اسامي‌برخي از آن‌ها را بدين شرح اعلام كرد: در زمينه نگارگري، كتاب «مكتب نگارگري شيراز» نوشته دكتر يعقوب آژند، «سير تحول مباني زيبايي شناسي در نگارگري مكتب شيراز» نوشته دكتر محسن مرائي، «بررسي هنر كتابت و كتاب آرايي قرآن در مكتب شيراز» دكتر محمدمهدي هراتي؛ در زمينه خوشنويسي، كتاب «تحقيق و تصحيح نسخه خطي دستور الكاتب في تعيين المراتب» نوشته دكتر محمود طاووسي، «قرآن نويسي در فارسي به استناد محفوظات موزه‌هاي شيراز» مهدي صحراگرد؛ در زمينه موسيقي كتاب «تصحيح و شرح و تعليقيه كتاب موسيقي دره التاج» و در حوزه حكمت و عرفان كتاب «فلسفه عرفان» نوشته دكتر قاسم كاكايي و... .

اسماعيلي در پايان گفته‌هايش افزود: «در آغاز گردهمايي، پانزده جلد از اين كتاب‌ها آماده و توزيع خواهد شد.»

گردهمايي بزرگ مكتب شيراز 13 و 14 آذرماه در تهران و 16 و 17 آذرماه در شيراز برگزار مي‌شود.

 
 
 

زمان انتشار: پنج شنبه ٥ آذر ١٣٨٧ - ٠٩:٢٩ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




کلیه حقوق متعلق به این پورتال برای فرهنگستان هنر محفوظ است.