طوسی در ادامه توضیح داد: عامل دیگر که ما به سبب آن دست به تقلید میزنیم، برانگیختن عاطفی است و اینکه از شکلها و فرمهای آشنا استفاده کنیم تا با تصویرهایی ذهنی که در مخاطب ایجاد میشود، تصوراتی وسیعتر در ذهن مخاطب پدید آوریم؛ یعنی از قابلیت تأثیر هنر گذشته میخواهیم تأثیری جدید در مخاطب ایجاد کنیم.
او گفت: موضوع آخر کسب هویت و معنابخشی به کالبد آن است؛ یعنی ایجاد حس تعلق که با این موضوع، احساس رضایتمندی و استقلال و آرامش در فضای معماری ایجاد میشود. از نمادها و نشانهها برای برانگیختن خاطرات استفاده میکنیم و بعد تداعیهای ذهنی، مخاطب را در حسی آشنا و در پیوستگی با مکان قرار میدهد. معماری مدرن با ادعای جهانیای که داشت، خردههویتها را نادیده میگرفت که با گذشت زمان میبینیم تقابلی ایجاد شده و همه در مناطق مختلف به دنبال ایناند که برای خود هویتی جدید تعریف کنند.
او در پایان گفت: یکی از راههایی که برای پیداکردن این هویت یافتیم این بود که از معماری گذشته تقلید کنیم. این تقلید را در کارها میبینیم؛ جز در مواردی نادر، درجات مختلف آن را انجام دادیم. معماران معروف و بزرگ این کار را میکردند. یکی از کسانی که از معماری گذشته تقلید میکرد، لرزاده بوده که از نمونههای مساجدی که کار کرده مسجد شهدا بوده است که سعی کرده در آن از معماری سنتی استفاده کند.
علی طوسی سخنرانی خود را با نمایش تصاویری از مساجد مختلف و پرداختن به تفاوتهای ساخت هر مسجد و رعایتنکردن روشهای درست ساخت آنها پایان داد.
