• پنج شنبه ٢٩ شهريور ١٤٠٣
  • En

آرم فرهنگستان هنر
اخبار > گردش مالي كشورهاي دنيا در اقتصاد هنر بيش از درآمد نفتي ماست


ايماني خوشخو در همايش اقتصاد هنر ايران:
گردش مالي كشورهاي دنيا در اقتصاد هنر بيش از درآمد نفتي ماست

 

ايماني خوشخو در همايش «اقتصاد هنر» با تاكيد بر فرهنگ و هنر به عنوان منابع جايگزين نفتي، گردش مالي كشورهاي دنيا در زمينه اقتصاد هنر بيش از درآمد نفتي كشور شمرد.


ايماني خوشخو در همايش «اقتصاد هنر» با تاكيد بر فرهنگ و هنر به عنوان منابع جايگزين نفتي، گردش مالي كشورهاي دنيا در زمينه اقتصاد هنر بيش از درآمد نفتي كشور شمرد.

به گزارش فرهنگستان هنر،‌ محمدحسين ايماني‌خوشخو، رييس كميسيون هنر و معماري شوراي عالي انقلاب فرهنگي عصرشنبه ۹ اسفندماه در همايش ملي «اقتصاد هنر ايران» كه در تالار ايران فرهنگستان هنر برگزار شد،‌ در سخناني در اين باره اظهار داشت:‌ امروز در جايگاهي قرار گرفتيم كه بسياري از نهادها و سازمان‌ها مسئله اقتصاد هنر را در دستور كار خود قرار داده‌اند و در فضاي كنوني بحث اقتصاد هنر جايگاه روشن‌تري نسبت به گذشته دارد.

اين استاد دانشگاه با اشاره به جايگاه اقتصاد مقاومتي ادامه داد: نخستين باري كه بحث اقتصاد مقاومتي مطرح شد در سال 1389 بود كه مقام معظم رهبري به آن اشاره داشتند و در آن زمان كشور با فشارهايي مواجه شده بود و بايد آن‌ها را از سر مي‌گذراند كه مطرح كردن اين مسئله نشان از دورانديشي ايشان دارد.

خوشخو به واژه اقتصاد مقاومتي اشاره كرد و يادآور شد: ما در سطح بين‌الملل واژه‌اي معادل اقتصاد مقاومتي نداريم اما معني آن اين است كه كشوري در مواجه با بحران‌هاي مختلف عكس‌العمل نشان دهد و بتواند از آن رها شود.

رييس كميسيون هنر و معماري شواري عالي انقلاب فرهنگي به منابع نفتي كشوركه بخش عمده اقتصاد كشور به آن وابسته است، اشاره و تصريح كرد: ما امروزه بزرگترين منبع درآمدي خود را وابسته به منابع نفتي كشور مي‌دانيم كه اگر با مخاطره مواجه شود، اقتصاد ما نيز دچار مشكل خواهد شد و در چنين شرايطي بايد طرح‌هاي اقتصادي را پيگيري نماييم كه جايگزيني براي اين منابع باشند كه اگر روزي استخراج نفت به صرفه نبود، وابسته به اين منابع نباشيم.

وي به تشريح منابع جايگزين نفت كه قابليت جايگزيني بين‌المللي را دارند، اشاره و تاكيد كرد: نگوييم هيچ چيز براي جايگزين كردن نفت نداريم، همانطور كه رييس‌جمهور در سفر استاني خود به اصفهان از لزوم سرمايه‌گذاري در زمينه فن‌آوري‌هاي نوين، فرهنگ و هنر به عنوان مقدمه‌ جايگزيني منابع نفتي عنوان كرد كه با فكر و انديشه سروكار دارد.

ايماني درآمد سهل‌الوصولي كه از منابع نفتي به كشور مي‌رسد، موجب عدم استفاده از توانمند‌ي‌هاي بالقوه در فرهنگ و هنر دانست و افزود: درآمدهاي نفتي كه بسيار سهل‌الوصول در اين سال‌ها به كشور رسيده اجازه نداده تا توانمندي‌هاي بالقوه كشور بروز پيدا كند و موجب ضعف در صنعت شده كه بهترين صنعت همان صناعت است كه هر مقوله‌اي كه تبديل به شغل شود را در بر مي‌گيرد. مثل صنعت سينما، صنعت موسيقي و ... كه موجب گردش مالي در كشور مي‌شود و اين قابليت را دارد كه يكي از جايگزين‌هاي نفت شوند و مي‌توانند صنايع مولد در كشور باشند.

معاون اسبق هنري وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به تجربه ديگر كشورها در زمينه اقتصاد هنر يادآور شد: گردش مالي ساير كشورها در حوزه اقتصاد هنر بيش از درآمد نفتي كشور ماست و به صورت بالقوه مي‌تواند راهكاري مناسب براي درآمدزايي باشد.

وي زمينه مطالعاتي اقتصاد هنر را در ديگر كشورها نزديك به 3 دهه ارزيابي كرد و در مورد اين گونه مطالعات در كشور عنوان كرد: گرچه در دنيا نزديك دو يا سه دهه است كه به مسايل مربوط به اقتصاد هنر مي‌پردازند و در كشور ما زمينه مطالعاتي كمي دارد اما در سطوح برنامه‌ريزي كشور به هنر اينگونه نگاه نمي‌شود.

ايماني خوشخو سهم هنر در توليد ناخالص ملي را بسيار اندك شمرد و در خصوص مسايل مربوط به حمايت‌هاي دولتي افزود: برخي به مقوله هنر به عنوان منابع درآمدي مي‌نگرند و برخي نيز برعكس بر اين باورند كه نمي‌توان به مقوله فرهنگ و هنر به عنوان منابع درآمدزا نگاه كرد و بايد مورد حمايت قرار گيرد و آن را ناشي از ويژگي‌هاي هنر مي‌دانند به عنوان مثال عدم رقابتي بودن محصولات هنري، قدرت انتخاب مصرف كننده‌ها و مسايلي از اين دست را از جمله اين ويژگي‌ها قلمداد مي‌كنند و معتقدند كه دولت بايد به شكلي غير مستقيم به آن يارانه اختصاص دهد و مورد حمايت قرار گيرد. مثل معافيت‌هاي مالياتي يا حمايت از صادرات آثار هنري آن‌ها.

او با اشاره به ويژگي مقوله فرهنگ و هنر در زمان جنگ يادآور شد: سه مقوله هنر، ورزش و گردشگري حتي در زمان جنگ ميان كشورها نيز كاركرد خود را دارند همان طور كه در دوران مسئوليتم در وزارت ارشاد كه ارتباط خوبي با اروپا نداشتيم اما براي اركستر سمفونيك تور سراسري به كشورهاي اروپايي راه اندازي كرديم كه بسيار با استقبال روبرو شد.

ايماني در بخش ديگري از سخنانش به ديپلماسي هنر اشاره كرد و افزود: استفاده از هنر در صادرات نكته تأثيرگذاري در ديپلماسي هنر است و در عرصه بازاريابي بين المللي هم مي تواند كمك قابل توجهي داشته باشد.

وي به ضرورت تشويق بخش خصوصي براي ورود به عرصه اقتصاد هنر نيز تأكيد كرد و گفت: از آنجا كه مسئله امروز ما رفع موانع تحريم‌هاست و به دنبال جايگزيني هستيم پيشنهاد مي‌كنم تا كارگروهي با حضور پژوهشگران، نمايندگان صنوف، مديران و هنرمندان بخش خصوصي داشته باشيم تا الگويي ايراني اسلامي براي اقتصاد هنر طراحي كنيم.

محمد حسين ايماني خوشخو در پايان سخنانش تاكيد كرد: تجربه ديگر كشورها مي‌تواند ما را در ارايه الگوي ايراني- اسلامي اقتصاد هنر كمك كرده و راه را برايمان كوتاه‌تر كند و مي‌توان در كوتاه مدت آن را برنامه‌ريزي كرد، بايد جايگاه بخش دولتي، بخش خصوصي،‌ شيوه حمايت‌ها و ... مشخص شود و اين برنامه‌ريزي در اختيار دولت قرار گيرد كه قطعا با استقبال بخش دولتي نيز مواجه خواهد شد.

اين نشست با ارائه مقالات علمي به كار خود ادامه داد.





 
 
 

زمان انتشار: يکشنبه ١٠ اسفند ١٣٩٣ - ١١:١٢ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;