آرم فرهنگستان هنر
اخبار > «جشنواره پيوند» سپاس زمينيان از پروردگار يكتاست


رييس فرهنگستان هنر:
«جشنواره پيوند» سپاس زمينيان از پروردگار يكتاست

 

رييس فرهنگستان هنر در نشست خبري «جشنواره پيوند»، برگزاري اين جشنواره را به جا آوردن سپاس زمينيان از پروردگارشان دانست.

رييس فرهنگستان هنر در نشست خبري «جشنواره پيوند»، برگزاري اين جشنواره را به جا آوردن سپاس زمينيان از پروردگارشان دانست.

به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، نشست خبري «جشنواره پيوند» با حضور استاد محمد‌علي معلم‌دامغاني رييس فرهنگستان هنر، حميد قبادي دبير كارگروه مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، اكرم پوراكي سرپرست موسسه فرهنگي- هنري صبا و اصحاب رسانه صبح روز دوشنبه 30 آذر ماه در سالن همايش‌هاي اين فرهنگستان برگزار شد.

محمد علي معلم دامغاني رييس فرهنگستان هنر به تعاريف بنيادي و نسبت جشنواره پيوند با پوشاك اقوام ايراني پرداخت و اظهار داشت: جشن در لغت فارسي نوعي ستايش است و كلمه جشن يكي به معناي شادي است و ديگر كه به زبان ايران باستان «يسنه» و در زبان پهلوي «يشن» و «جشن» به معناي ستايش و سپاسِ ايزد و خداي آسمان و زمين را بجا آوردن است.

وي در همين زمينه ادامه داد: در اين جشنواره، پيوند و پوشاك را در كنار هم قرار داديم تا خدا را ستايش كنيم؛ همانطور كه رسول گرامي‌(ص) و ديگر پيامبران در طول تاريخ و به امر پرودگار بر پيوند و ازدواج سفارش كرده و تاكيد داشتند. اين پيوند نخستين بار با ازدواج آدم و حوا آغاز شد و همچنان ادامه دارد. ديگر آنكه در قرآن كريم مردان را لباسي براي زنان و زنان را لباس مردان مي‌شمرد و همانطور كه لباس ما را از گزند سرما و گرما حفظ مي‌كند، زنان و مردان را لباسي براي حفظ آنان از گزند مصيبت‌ها مي‌داند.

استاد معلم به دنياي كنوني و ادامه بقا اشاره داشت و افزود: سنت ادامه حيات بشريت با ازدواج حفظ مي‌شود امروز در دولت‌هاي بزرگ مصيبتي رخ داده كه ازدواج‌ها و پيوند زناشويي كم شده كه مسايل جدي را براي همه رقم زده است كه اگر اين اتفاق بيافتد، نسل بشر را به نابودي مي‌كشاند.

وي احياء سنت‌هاي ازدواج، آيين‌هاي پيوند و پوشاك را از ضرورت‌هاي بزرگ و مسايل مهم روز شمرد و افزود: ما نبايد اصل زندگي را فراموش كنيم و اگر زنان شيرازي و آذربايجاني و اقصا نقاط ايران به بنياد لباس و آيين‌هاي مربوط به آن توجه داشته باشند و از آن‌ها بهره ببرند، مي‌توانند الگوي زيبايي براي مشرق زميني‌ها باشند.

رييس فرهنگستان هنر جشنواره پيوند و ازدواج را به همراه بازنگري و احياء سنت‌هاي پوشاك اقوام ايراني به لحاظ تئوري به يكديگر بسيار نزديك دانست و تصريح كرد: پژوهش درباره اين دو موضوع آنقدر به لحاظ تئوري به يكديگر نزديك است كه نمي‌شود، اين دو را از يكديگر جدا دانست و اميدواريم كه در زمينه ازدواج و پيوند عشق با عشق و نيز در مورد پوشاك اقوام بتوانيم به پيشرفت‌هاي لازم دست يابيم.

حميد قبادي دبير كارگروه مد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي، از ديگر سخنرانان اين نشست، پوشاك را به عنوان پل ارتباطي فرهنگ‌ها دانست و در اين خصوص عنوان كرد: نقش و كاركردهاي لباس آنقدر در فرهنگ و تمدن بشريت اهميت دارد كه از گذشته تاكنون به عنوان پل ارتباطي فرهنگ‌ها و تمدن‌ها به شمار مي‌رفته و تهاجم فرهنگي هميشه با اين مقوله بروز و ظهور پيدا كرده است.

دبير كارگروه مد و لباس به شمار استان‌هاي كشور كه در جريان پوشاك اقوام در حال همكاري با وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي است، اشاره و افزود: تعدادي از استان‌هاي كشور در مقوله لباس و پوشاك خاص اقوام آن استان شركت دارند كه اين تعداد در حال افزايش است به طوري كه در چشم‌انداز آتي، مي‌توانيم نقشه‌اي از تاثير و استفاده لباس در سنت‌هاي مختلف زندگي و جغرافياي ايران را ترسيم كنيم.

وي از مشاركت كارگروه مُد و لباس وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با ساير نهادهاي مرتبط براي رسيدن به اهداف هدفمند و توسعه پايدار سخن گفت و تصريح كرد: اين كارگروه براي پيشبرد برنامه‌هاي هدفمند و توسعه پايدار با بسياري از نهادها و سازمان‌هايي كه دغدغه مشتركي ددر اين زمينه دارند، همكاري داريم تا بتوانيم به سمتي حركت نماييم تا به قالب‌‌هاي كاربردي برسيم و در جهت احياء پوشاك اقوام ايراني موثر عمل نماييم.

اكرم پوراكي سرپرست موسسه فرهنگي هنري صبا وابسته به فرهنگستان هنر به تشريح برنامه‌هاي اين جشنواره پرداخت و اظهار داشت: «جشنواره پيوند» به همراه نمايشگاه «پوشاك اقوام ايراني» با همكاري فرهنگستان هنر، سازمان فني حرفه‌اي و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي روز يكشنبه 6 ديماه به مناسبت هفته وحدت در مجموعه فرهنگي هنري آسمان برگزار مي‌شود.

وي در همين زمينه افزود: اين جشنواره برمحور بازنگري و بازيابي سنت‌ها و ميراث پوشاك اقوام ايراني با رويكرد ازدواج و پيوند برگزار مي‌شود و سه كاركرد عمده دارد.

پوراكي كاركردهاي اصلي اين جشنواره را برشمرد و ادامه داد: نگاهي تخصصي به ارزش و قابليت‌هاي پوشاك اقوام ايراني؛ بررسي راه‌ها و شيوه‌هاي احياء، اشاعه و ارائه اين همه زيبايي، تنوع و قابليت‌ به بازارهاي داخلي و منطقه‌اي و حتي جهاني و محوريت ازدواج و آيين‌هاي مرتبط با پيوند و ازدواج و نقش جايگاه پوشاك اقوام در اين عرصه كه مي‌تواند معرف بخش ديگري از ظرفيت‌ها، جاذبه‌هاي شادي آفرين و طبيعت‌گرايي اين پوشش‌ها به خصوص پوشش‌هاي مربوط به عروس و آيين‌هاي دوستي اقوام با همه تنوع و گستردگي هستند، سه كاركرد اصلي اين جشنوراره به شمار مي‌روند.

وي به استان‌هايي كه در اين جشنواره شركت دارند، اشاره كرد و افزود: استان‌هاي آذربايجان شرقي و غربي، خراسان شمالي، رضوي و جنوبي، فارس، قشقايي، لرستان، كهكيلويه و بويراحمد، خوزستان، بهبهان، جم، بوشهر، كرمان از جمله 18 استاني هستند كه در اين جشنواره شركت دارند.

سرپرست موسسه صبا سپس به تشريح روند برگزاري اين جشنواره و چگونگي آن پرداخت و ادامه داد: در اين جشنواره كه آيين افتتاحيه آن صبح روز يكشنبه 6 ديماه در موسسه فرهنگي- هنري آسمان وابسته به فرهنگستان هنر برگزار مي‌شود، آيين سنتي ازدواج عروس و دامادي از قوم لُر از استان كهكيلويه و بويراحمد به همراه موسيقي زنده در سه بخش به اجرا در مي‌آيد كه شامل آشنايي و صحبت كردن مادرها، مرحله گپ زني، باشلوق بروني يا همان تعيين مهريه، مراسم حنابندان و در نهايت بردن عروس به خانه داماد برگزار مي‌شود. همچنين نمايشگاهي از پوشاك اقوام ايراني در مجموعه آسمان به مدت ده روز به نمايش در مي‌آيد.

اين نشست با پرسش و پاسخ حاضرين نشست به پايان رسيد.
 

براي اطلاع از اخبار فرهنگستان هنر به كانال ما در تلگرام بپيونديد: https://telegram.me/artacademy



 
 
 

زمان انتشار: دوشنبه ٣٠ آذر ١٣٩٤ - ١٢:٤١ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;