• دوشنبه ١٩ آذر ١٤٠٣
  • En

آرم فرهنگستان هنر
اخبار > دوران پسا تحريم، حضور فعالانه اهالي فرهنگ را مي‌طلبد


معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی:
دوران پسا تحريم، حضور فعالانه اهالي فرهنگ را مي‌طلبد

 

معاون فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه بیست و سومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد: ما در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه کشور و در شرایط تصمیم‌گیری برای پساتحریم هستیم؛ اهالی فرهنگ و نشر باید حضور فعالانه‌تری در این مقطع داشته باشند.


معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در آیین افتتاحیه بیست و سومین دوره هفته کتاب جمهوری اسلامی ایران عنوان کرد: ما در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه کشور و در شرایط تصمیم‌گیری برای پساتحریم هستیم؛ اهالی فرهنگ و نشر باید حضور فعالانه‌تری در این مقطع داشته باشند.

به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، در آيين افتتاحيه بيست و سومين دوره هفته كتاب جمهوري اسلامي ايران كه همزمان با گشايش نمايشگاه تخصصي «كتاب هنر» در تالار ايران فرهنگستان هنر برگزار شد، سيد عباس صالحي معاون فرهنگي وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي اظهار داشت: هفته كتاب فرصت مغتمني را براي انديشيدن درباره كتاب و نشر ايجاد مي‌كند. اگر نمايشگاه كتاب تهران فرصت بهارانه‌اي براي كتاب است، آبان‌ماه نيز فرصت دوباره‌اي براي انديشيدن به وجود مي‌آورد كه خداوند انسان را با قلم آشنا كرد و معجزه پيامبرش «قرآن» را قرار داد.

وي به رشد سرانه كتاب در چند دهه اخير اشاره و يادآور شد: اگر به روند نشر كتاب در دهه‌هاي اخير توجه كنيم اين عرصه رو به افزايش و رشد بوده است و نبايد اين را ناديده گرفت.

صالحي به كتاب‌هايي كه ضد كتاب يا شبه كتاب هستند نيز اشاره و تصريح كرد: براي رفع سوء ابهام آنچه توليد مي‌شود خوب است و البته شبه‌كتاب‌ها و ضد كتاب‌ها كم نيستند ولي عناوين خوب هم كم نيستند و جفاست اگر خيل عظيم كتاب‌هاي خوب را كه از ناشرين پشت‌كاردار منتشر مي‌شوند، ناديده بگيريم چرا كه بسياري از محصولات و دستاوردهايي كه حاصل تلاش آن‌ها هستند، قابل اعتناست و بايد به آن موضوعي نگاه كنيم.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشا اسلامی با بیان این که سرانه عناوین کتاب‌ها در دهه‌های اخیر روند رو به رشدی داشته است، توضیح داد: من خود به این موضوع واقفم که همه عنوان های چاپ شده، عناوین فاخر و جذابی نیستند اما طوری نیست که همین عنوان های فاخز و جذاب نیز نایاب و یا کمیاب باشند.

صالحي تاكيد كرد: اگر به حوزه‌های موضوعی نگاه کنیم، در این حوزه‌ها بخش‌هایی که ما در پنج سال قبل در آنها فقیر بودیم، امروز حرفی ـ البته نه حرف کامل و تمام ـ برای گفتن دارند.

معاون فرهنگي وزارت ارشاد خاطر نشان كرد: هم‌اکنون نمایشگاه کتاب هنر در نخستین روز هفته کتاب افتتاح شده است. در این نمایشگاه حدود 2 هزار عنوان کتاب در حوزه هنر که در سال‌های 1393 و 1394 تولید و چاپ شده‌اند، مشاهده می‌شود؛ این کمیت بسیار معنادار است و امیداواریم در حوزه‌های دیگر نیز چنین اتفاقات خوب را شاهد باشیم. در حوزه موضوعات دانشی نیز تراکمی پیدا کرده‌ایم که می‌توان به آن اتکایی داشت. در حوزه جنسیت نیز حضور زنان در تألیف و ترجمه روند رو به افزایش داشته است؛ اینها اتفاقات خوبی است و نباید چشممان را روی این اتفاقات ببندیم و آنها را دست کم بگیریم.

اين مقام مسئول در خصوص دوران دوساله تصدي خود ادامه داد: در اين مدت كه افتخار خدمتگزاری اهل فرهنگ را داشتم، دوستان متوجه شده‌اند كه من از جمله افرادي نيستم كه بخواهم ناامیدی و یأس را بپراکنم اما به نظر می‌رسد که باید اندکی درباره نیمه دیگر لیوان سخن گفت. کشور ما در شرایط خروج از تحریم و ورود به دوره پساتحریم است. نباید بگذاریم در این برهه سر حوزه فرهنگ کلاه برود. سر فرهنگ در برخی دوره‌های تاریخی کلاه رفته است، بنابراین باید از کمبودها، معصومیت و مظلومیت اهالی فرهنگ نیز سخن بگوییم.

وی عنوان کرد: ما در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه کشور و در شرایط تصمیم‌گیری برای پساتحریم هستیم؛ اهالی فرهنگ و نشر باید حضور فعالانه‌تری در این مقطع داشته باشند البته نه برای سهم‌گیری خود بلکه برای سهم‌گیری فرهنگ و نشر. و این باید به مطالبه فرهنگی تبدیل شود. همه چیز نان نیست، فرهنگ هم نان است و هم آب.

صالحی ضمن تأکید بر این نکته که اهالی فرهنگ و نشر باید به کمک خادمان و متولیان فرهنگی بیایند، افزود: پایین بودن شمارگان کتاب‌ها از جمله شاخص‌های تهدیدکننده حوزه نشر به شمار می‌آید. شمارگان کتاب در کشور اصلاً وضعیت خوبی ندارد. در سال 1373 به ازای هر 10 هزار نفر، یک نسخه کتاب چاپ شده است. در سال 1384 به ازای هر 10 هزار نفر، 3/3 نسخه کتاب چاپ شده و در سال 1394، به ازای هر 10 هزار نفر، 1/9 نسخه کتاب چاپ شده است؛ روند شمارگان کتاب، نزولی است و این معنادار است و می تواند تهدیدکننده جدی حلقه‌های متنوع نشر باشد.

معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با بیان این‌که درست است که برخی مسائل در جهان، عمومی هستند اما متأسفانه ایران در حوزه شمارگان روند بسیار نزولی دارد، عنوان کرد: در سال 1373، 13 صدم درصد از تولید ناخالص ملی کشور به حوزه کتاب و نشر مربوط می‌شود. این سهم در سال 1380، 24 صدم درصد و در سال 1393، 12 صدم درصد بوده است. این موضوع نشان می‌دهد که بازار مالی کشور به سمت نشر نمی‌آید یا کمتر می‌آید.

وی افزود: اگر باور داریم کتاب مبدأ، عصاره و شاخص تمدن است و ملت‌ها با کتاب متولد میشوند، با کتاب می‌مانند و با کتاب می‌میرند، باید اهالی سیاست و تصمیم‌گیرندگان فرهنگی ما به حوزه کتاب و نشر توجه بیشتری داشته باشند. همه باید دست به دست هم دهیم و برای فضای نشر و کتاب کشور تلاش مضاعف کنیم. ما امیدواریم اما باید تکاپو کنیم.

اين مراسم با افتتاح نمايشگاه تخصصي «كتاب هنر» كه در گالري آينه موسسه فرهنگي- هنري صبا تا 30 آبان ماه از ساعت 10 تا 18 ادامه دارد، همراه بود.

نمايشگاه تخصصي هنر نيز از 23 تا 30 آبان از ساعت 10 تا 18 ميزبان علاقه‌مندان به كتب هنري است.
براي اطلاع از اخبار فرهنگستان هنر به كانال ما در تلگرام بپيونديد: https://telegram.me/artacademy


 
 
 

زمان انتشار: يکشنبه ٢٤ آبان ١٣٩٤ - ١٢:٣٨ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;