• پنج شنبه ٢٩ شهريور ١٤٠٣
  • En

آرم فرهنگستان هنر
اخبار > بزرگداشت حكيم موسيقي ايران در آسمان


بزرگداشت حكيم موسيقي ايران در آسمان

 

مراسم بزرگداشت فرهاد فخرالديني در مجموعه آسمان فرهنگستان هنر برگزار شد.

مراسم بزرگداشت فرهاد فخرالديني در مجموعه آسمان فرهنگستان هنر برگزار شد.
به گزارش روابط عمومي فرهنگستان هنر، پنج شنبه گذشته  هفتم خرداد ماه، مجموعه فرهنگي_هنري آسمان فرهنگستان هنر، ميزبان مراسم بزرگداشت حكيم موسيقي ايران فرهاد فخرالديني بود كه با حضور چهره هايي چون احمد پژمان، لوریس چکناواریان، پوریا اخواص، علی قمصری، محمدعلی بهمنی، تینوش بهرامی، سالار عقیلی، کیوان ساکت، هوشنگ کامکار، ارسلان کامکار، پیروز ارجمند و محمد سریر جمعی از موسيقي دانان و هنرمندان و....برگزار شد.
در اين مراسم محمد سریر رییس هئیت مدیره خانه موسیقی با ذكر اين كه فخرالديني تا امروز توانسته، ذائقه مخاطب ایرانی را به درستی شناسایی کند و به‌وسیله آن، موسیقی ملی را معرفی خواهد کرد که همه از شنیدن آن خوشحال خواهیم شد گفت: این را هم فراموش نکنیم که که ارکستر سمفونیک تهران پشتوانه اندیشه‌ورزی و ارکستر موسیقی ملی نیز پیونددهنده مردم با هویت ملی‌شان است پس از هیچ‌کدام نمی‌توان گذشت کرد.
او اضافه کرد: امروز شاهد رونمایی از آلبوم تصویری کنسرت ارکستر مهرنوازان هستیم كه اقدامی جالب توجه و ارزشمند است؛ اما من از آقای فخرالدینی می‌خواهم تا در نوبت بعدی، آلبوم تصویری برنامه ارکستر موسیقی ملی ایران در سال ۷۸ را نیز منتشر کند.
رییس هئیت مدیره خانه موسیقی با اشاره به ضرورت‌های تشکیل ارکستر سمفونیک ملی گفت: دوستانی که موسیقیدان هستند خوب می دانند موسیقی در کشورهای مختلف بخشی از هویت آن کشور را تشکیل می دهد و به عنوان جریانی مهم و تاثیر گذار همواره مورد توجه واقع است. در کشورهای غربی که موسیقی آنها پلی فونیک است موسیقی ملی در همین جریان رشد کرده و با آن ممزوج شده است، بنابراین خیلی از کشورهای غربی یک «ارکستر سمفونیک ملی» دارند چون نوع موسیقی آنها همگونی های فراوانی با ارکستر سمفونیک دارد. اما در کشورهای شرقی و خاور دور موسیقی ملی دارای فواصل و فضای متفاوتی برخوردار است که موسیقی ملی آن کشور را با موسیقی ملی کشورهای غربی متفاوت می‌کند. در این کشورها که کشورمان ایران نیز در میان آنها قرار دارد مساله هویت ملی بسیار دارای اهمیت است. در واقع واژه «موسیقی ملی» در این کشورها به نوعی معرف هویت آن سرزمین است، بنابراین بسیار مهم تلقی می شود چراکه اهالی موسیقی در این کشورها به موسیقی ملی به مثابه یک میراث برای آیندگان خود نگاه می کند.
سریر ادامه داد: ارکستر موسیقی ملی در زمان مدیریت هنری استاد فرهاد فخرالدینی عملکرد موفقی داشته، فرهاد فخرالدینی با دانش، بینش و اشرافی که بر موسیقی ملی کشورمان داشته است همواره حضوری موثر در این عرصه داشته و امروز خوشحالیم که زمینه برپایی دوباره این ارکستر فراهم شده و اینجاست که باید متوجه این موضوع باشیم که بدانیم وظیفه این ارکستر در حال حاضر چیست؟ و ما برای حفظ موسیقی ملی چه کارهایی را باید انجام دهیم. به اعتقاد من برای پاسخ به این سوالات انتخاب فرهاد فخرالدینی بسیار انتخاب درستی است چراکه او باعث می شود تا در جامعه متکثری که ما در آن حضور داریم موسیقی به نحو شایسته ای به آنها معرفی شود. موسیقی ای که باید در مجموعه ملت ایران دیده شود. برای انتخاب رهبر ارکستر موسیقی ملی بحث های زیادی شد که در نهایت فرهاد فخرالدینی به عنوان رهبر این ارکستر معرفی شد. این هنرمند به اعتقاد من اشراف زیادی به حوزه موسیقی و مخاطبان آن دارد. او تاکنون توانسته ذائقه مخاطب ایرانی را به درستی شناسایی کرده و به وسیله آن موسیقی ملی را معرفی خواهد کرد که همه از شنیدن آن خوشحال خواهیم شد. در اینجا از دوستان موسیقیدان خودمان هم این را می خواهم که به استدلالاتی که به آن اشاره کردم فکر کنند و بر این باور باشند که ما به همه ارکسترها احتیاج داریم. همانطور که ارکسترسمفونیک تهران پشتوانه اندیشه ورزی است از سوی دیگر ارکستر موسیقی ملی نیز پیونددهنده مردم با هویت ملی شان است بنابراین هیچ کدام از این دو را نباید از دست داد.
محمدعلی نجفی کارگردان سینما به عنوان سخنران بعدي مراسم با ذكر اين كه در سال های اول پیروزی انقلاب اسلامی 2 چیز زیر سوال بود و اهالی دوگونه هنری متزلزل بودند که سرنوشت موسیقی و سینما چه خواهد شد گفت: در همان سال ها عنوان «سرودهای انقلابی» جایگزین واژه موسیقی شد اما با این حال هنرمندان درباره آینده این دو هنر تزلزل و ترس زیادی داشتند تا اینکه در سال 60 امکان تولید مجموعه سربه داران به وجود آمد و در همان ابتدا به دلیل نوع برنامه ریزی و تولیدی که ما برای صحنه اول سریال انجام داده بودیم فیلمبرداری در منطقه سرچشمه کاشان با اجرای زنده موسیقی بود که ما از این موضوع ترس داشتیم که چگونه در آن شرایطی که توضیح دادم می توانیم چنین فضایی را به تصویب بکشیم.
کارگردان مجموعه تلویزیونی سر به داران در ادامه با بیان خاطره ای از این سریال گفت: خاطرم است حوزه هنری در زمانی تصمیم گرفت از کارگردانانی که فیلم ها و مجموعه های تاریخی ساخته اند تقدیر کند که ما هم به این مراسم دعوت شدیم. در زمان تقدیر هر یک از کارگردان ها که به روی صحنه می رفتند موسیقی مربوط به فیلم مجموعه ای که آن هنرمند کارگردانی کرده بود را نیز پخش می کردند تا نوبت به من رسید و از بلندگوهای سالن آهنگ مجموعه سربه داران را پخش کردند در همین حین بود که وقتی بلند شدم و تصور می کردم فقط 3 ردیف اول به احترام مجموعه از جا برمی خیزند اینبار همه سالن بودند که ایستادند و سکوت کردند تا موسیقی سربه داران را بشنوند. من به همه آنها گفتم اشتباه نکنید که این مخاطبان به خاطر من برخاستند چراکه این ملودی زیبای ساخته شده توسط استاد فرهاد فخرالدینی بود که باعث شد همه از جای خود برخیزند.
مدیرکل دفتر موسیقی در این مراسم گفت: من این افتخار را داشتم که دانشجوی استاد بودم و هر قدم که با او کلاس درس داشتیم نقش تاثیرگذار او در موسیقی ملی کشورمان را بیشتر می فهمیدم به نظر من استاد فرهاد فخرالدینی حکیم موسیقی ایران هستند که وجود او در دانشگاه و هنرمندان دیگری چون زنده یاد مشکاتیان، محمدتقی مسعودیه، داریوش صفوت و مجید کیانی غنیمتی برای هر یک از ما دانشجویان بود. هم دوره ای های من می دانند که ما در اولین دوره تحصیلات خود در موسیقی دانشگاه نمی توانستیم ساز را به درون دانشگاه ببریم و من خوب یادم هست که زمانی از لای نرده های دانشگاه بود که ساز را به داخل دانشگاه می بردیم. بالاخره خیلی طول کشید که ثابت کنیم ما نوازنده هستیم و در رشته تحصیلی مان نیازمند ساز هستيم.
وی تصریح کرد: در سال های 70 بود که ما در دانشگاه تهران موفق شدیم مرکز تجربی موسیقی را تاسیس کنیم که خوشبختانه تا به امروز این مرکز به کار خود ادامه می دهد و میزبان آثار پژوهشی متنوعی است که استاد فرهاد فخرالدینی در آن نقش بسیار زیادی را ایفا کرده اند. استاد گرچه بسیاری از دروسی که در دانشگاه تدریس می کرده اند را حذف شده دیدند اما به قدری نقش ارزنده و ارزشمندی در جهت آموزش موسیقی داشتند که هیچگاه آن را فراموش نخواهیم کرد.
پيروز ارجمند افزود گفت: همانطور که همه می دانیم استاد فخرالدینی در زمانی با ارکستر موسیقی ملی قطع همکاری کردند اما در سال قبل که خدمت ایشان رسیدیم و خواستیم که او درباره حضور در ارکستر موسیقی ملی برنامه ریزی کنند ایشان نقش بسیار زیادی را در شکل گیری این مجموعه موسیقایی انجام دادند. وی از جمله هنرمندانی است که توانست رپرتوآر ارکستر موسیقی ملی را تجهیز کند او حتی در زمانی که خلأ حضور نداشتن موسیقی ملی به شدت احساس می شد همراه با هنرمندان جوان و پیشکسوت ارکستر موسیقی مهرنوازان را تشکیل داد مدیریتی که هم سخت بود و در عین حال شایسته. به نظر من تشکیل ارکستر موسیقی ملی بسیار ضروری تر از ارکسترسمفونیک تهران بود و شاید بهتر بود ما در ابتدا تشکیل این ارکستر را کلید می زدیم به هر حال بسیار خوشحالم و خدا را شاکرم که خدمتگزار کوچکی برای باغبان موسیقی ایران و احقاق حقیات موسیقی هستم و امیدوارم در مقام شاگرد بتوانم از محضر این هنرمند ارزشمند عرصه موسیقی استفاده کنم.
فرهاد فخرالدینی هم با بيان اين كه نمی دانم در مقابل این احساسات پاک و بی شائبه چه حرفی بزنم و حضور عزیزان در این مراسم برای من موجب مباهات و افتخار است كه بخشي از روزتان را به من اختصاص دادید تاکید كرد که من هنوز در حال یادگیری هستم.
آهنگساز مجموعه های تلویزیونی سربه داران، امام علی، بوعلی سینا و کیف انگلیسی توضیح داد: باور کنید من خیلی چیزها از شما آموختم که خبر ندارید. من از دوست دیرینم احمد پژمان عزیز یاد گرفتم و خوب یادم می آید که چه اثر مثبتی روی من داشت. آقای نجفی من از شما هم یاد گرفتم چون وقتی در رادیو کار می کردم و اتفاقا سمت مهمی هم داشتم اما به خواسته های باطنی خودم نمی رسیدم این شما بودید که در را به روی من باز کردید و باعث شدید قطعه وسیع تر با فرم گسترده تری را بنویسم که از آرزوهایم در رادیو بود، شما وقتی من را راضی کردید که اصلا میلی به کار نداشتم.
وی افزود: نوازندگان ارکستر من را دوست دارند چون من هم قلبا آنها را دوست دارم زیرا هنوز که هنوز است من از رفتار تمام کسانی که با آنها کار می کنم سعی می کنم چیزهای زیادی یاد بگیرم من هیچ وقت روزهای سال های گذشته را فراموش نمی کنم من همه شما را دوست دارم و سپاسگزارم که در چنین روزی برای تجلیل از من در اینجا حضور پیدا کردید من باید در اینجا به این نکته اشاره کنم که باید از خادمان موسیقی همچون لوریس چکناوریان و خانواده کامکارها که در اینجا هستند تشکر کرد و حال اگر حرف و حدیثی ناگفته مانده شرمنده هستم و شما را به خدای بزرگ می سپارم.
درانتهاي اين مراسم اولین اثر تصویری فرهاد فخرالدینی با عنوان «آلبوم تصویری ارکستر مهرنوازان» نیز رونمایی شد.

 
 
 

زمان انتشار: يکشنبه ١٠ خرداد ١٣٩٤ - ١١:٤٧ | نسخه چاپي

نظرات بینندگان
این خبر فاقد نظر می باشد
نظر شما
نام :
ایمیل : 
*نظرات :
متن تصویر:
 

خروج




اخبار
;